Cititorii

IMG_2326 copy

Proiectul va consta in portrete si povesti ale cititorilor, adica oameni care citesc, vor fi portrete clasice sau oameni şi cărţi scoşi din contextul obişnuit al cititului (pentru a arăta că şi cititul ne scoate din lumea noastră obişnuită). Voi încerca să abordez oameni cât mai diferiţi, prieteni, cunoştinţe sau necunoscuti, oameni de pe stradă, scriitori, oameni din mediul literar/artistic, copii sau bunici. Ideea este de a explora universul celorlalti cititori. Cititul este prin definitie o actiune solitara, insa cartile, ce simtim cand citim o carte buna, sentimentul pe care-l avem cand o carte ne prinde in universul ei, ne leaga pe noi, cititorii.

Insa acesta este doar un nivel al proiectului. Este si un mic experiment social. Incercand sa fotografiez necunoscuti, incerc sa traversez barierele pe care le simtim  in a ne conecta cu ceilalti. Aceste bariere sunt politetea, frica de ridicol, frica de respingere (sau pur si simplu frica), individualismul, indiferenta sau izolarea in care am fost obisnuiti sa traim. Totodata, cred ca sunt atatea povesti chiar in mediul nostru apropiat si asa-zis cunoscut, care merita sa fie fotografiate si spuse. Nu cred ca trebuie sa mergem la capatul pamantului sau in comunitati exotice sau marginalizate pentru a gasi subiecte de fotografiat.

Si nu in ultimul rand, mie întodeauna mi-a plăcut nu numai să citesc, dar şi să vorbesc despre cărţi, să primesc recomandări de cărţi bune, deşi unele cărţi vin la noi doar la momentul potrivit, parcă ne “cad” in mână, pur şi simplu, pentru a ne scutura sau a ne produce acele revelaţii în urma cărora o carte ne rămâne pentru totdeauna aproape de suflet, ca o persoană importantă din viaţă, cu care ne-am intersectat “întâmplător”. Aşa că scopul acestui proiect este şi de a afla despre carti bune şi a le împărtăşi cu ceilalţi. Şi de ce nu, acum când cititul pe internet aproape că a înlocuit cărţile, aş dori să vorbesc prin intermediul fotografiilor cu cititori despre experienţa şi ritualul de a deschide o carte, de a te cufunda în universul ei pagină cu pagină, de a o simţi fizic, palpabil în mână, de a o regăsi pe noptieră, în geantă sau în bibliotecă.

Aici o Poveste din spatele fotografiei care redă una din surprizele pe care le-am avut fotografiind în cadrul acestui proiect.

Iata și selecția finală de fotografii și povești ale cititorilor:

 Ebook in curand

Proiectul s-a finalizat cu o expoziţie care a avut vernisajul la librăria Cărtureşti Mercy, Timişoara şi apoi a fost prezentată şi în cadrul festivalului Support Art în 2014.

Toate fotografiile pe care le-am realizat în cadrul acestui proiect 

2 thoughts on “Cititorii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *