Cartea „M-am întors acasă”

M-am întors acasă este proiectul meu de suflet. A pornit de la întoarcerea mea în România, în 2011, după ce am locuit aproape șapte ani în străinătate. Era greu de definit acest „acasă” mai ales după ce am rătăcit atâta timp. Acasă nu doar ca loc fizic, ci ca trăire interioară. Au urmat ani lungi de căutare, revoltă, cădere, reconstrucție. Pe parcurs am fotografiat și am scris și asta m-a ajutat să-mi deslușesc mai bine drumul.

Cred că am scris nu doar despre mine, ci și despre generația mea, despre mitul plecării în străinătate, despre cum e să fii român în străinătate și cum e să te simți străin în România, despre cum e să nu-ți găsești locul niciunde și despre a face pace cu tine, cu trecutul, dar și cu propria țară, pentru a putea fi acasă.

Până la urmă ce înseamnă acasă? E o întrebare deschisă, pe care v-o las și vouă, celor care veți citi cartea. Eu nu am un răspuns final.

Vă invit să descoperiți aventurile mele pe acest drum spre casă, o adevărată odisee modernă, dar și să vă opriți din citit și să lăsați fotografiile să vă vorbească – da, este o carte cu poze 🙂

Dacă doriți să „degustați” cartea, puteți citi un fragment mai jos:

Iar mai jos mă puteți asculta citind acest fragment din carte la prima lansare a cărții la Timișoara.

CUMPĂRĂ

Dacă doriți să o cumpărați, cartea se găsește în următoarele librării:

  • la librăria independentă La Două Bufnițe (Timișoara) și în magazinul lor online, aici
  • la libăria Esotera (Timișoara)
  • la librăriile Cărturești din Timișoara și Cărturești Carusel din București, precum și în magazinul lor online, aici

Sau o puteți comanda direct de la mine. Detalii aici

————————————————————————————————————

RECENZII

Ce spun cititorii despre carte?

„Am fost avertizata ieri: “e o carte pe care nu o poti lasa din mana”. Stiam ca va fi buna, citeam din cand in cand blogul Claudiei. Nu ma asteptasem sa fie atat de vie si autentica. E o carte-demers, o carte ca un plug care ara si desteleneste o fiinta vie, o carte martor. Nici nu mai stiu de cat timp o stiu pe autoare, dar imi amintesc foarte bine de prima data cand am vazut-o, la o conferinta in aula magna a universitatii, am remarcat-o deoarece ajunsese usor in intarziere, se vedea ca se grabise, i se citea curiozitatea si interesul viu fata de tema abordata, era acolo, voia sa afle, era angajata. Cam asa e si scriitura ei. E scrisul unui om care vrea sa stie, neabatut, sa se cunoasca, sa isi infrunte demonii si sa scoata la suprafata fiinta unica, irepetabila care a venit pe lume. Si nu e putin lucru asta. E munca, nu gluma, transpiratie. E si un demers brutal de sincer, in cazul ei revigorant si proaspat. Evident e drumul maturizarii si al imbratisarii blande a unui sine regasit, curatat, primenit dupa lupte grele. Nu as putea spune ca e o carte a singuratatii, ptr ca in permanenta lumea interioara e traversata de atata analiza a relatiilor cu diferite persoane incat nu pare astfel. Dar este si multa singuratate, sau poate fix atata de cat era nevoie, mai stii? Ii ziceam cuiva recent ca exista vieti aparent perfecte, oameni care se casatoresc cu iubitul sau iubita din liceu sau facultate si traiesc fericiti pana la adanci batraneti … si apoi exista celelalte vieti, cele iesite din tipar. Cele traite nu mimate, cele care contin greseli, abateri de la drum, reveniri. Cele cu adevarat omenesti, nu de basm. Multumesc Claudia Tanasescu pentru exercitiul de sinceritate! Sa te intorci acasa, tu la tine, e mare lucru. Si un santier in continua desfasurare cred 😉 mai pui o muscata, o patura sa tina de cald, amenajezi … P.S. tema romanii si Europa, aici si acolo, ptr mine a cazut intr-un plan mai mult decat secund, desi necesar.” (Olivia)

*

Despre “acasă” scrie și Claudia în cartea ei numită “M-am întors acasă”, unde căutarea exterioară este determinată de o căutare lăuntrică personală, de un drum interior marcat de emoții puternice. Pentru generația care a “copilărit în comunism”, s-a “maturizat în tranziție” și a devenit adultă în capitalism, România nu a fost un punct de sprijin, ci mai degrabă o lupă ce deforma realitatea din cauza lentilei de confuzie ce urma atâtor schimbări majore.Cartea aceasta este despre schimbarea oamenilor în bine și despre căutarea si alegerea binelui în mod conștient din nou și din nou și din nou, nu întotdeauna ca urmare a vreunui merit personal, ci ca o dovadă de iubire și recunoștință față de Ceva ce este mai presus de noi, care oferă un sens mai profund vieții și totodată repere puternice.” (Andreea)

*

„Claudia Tanasescu este o scriitoare și o fotografă cu o voce autentică, o voce puternică și în același timp modestă, cu multe lucruri de spus pe care nu toți reușim să le articulăm cu voce tare și cu asumarea totală cu care o face ea. Cartea ei, “M-am întors acasă” are ceva aparte, ceva suprinzător, ceva unic, ceva vulnerabil și în același timp ceva profund uman și universal, așa ca și Claudia. Mă bucur că “M-am întors acasă” e în sfârșit gata să ajungă în casele, gândurile și inimile cititorilor. Îndrăznesc să spun ca e o carte menită să ne schimbe și să ne facă să ne autoprivim (mai) sincer.” (Diana)

*

“Multumesc, Claudia Tanasescu, ca mi te-ai impartasit! Ca mi te-ai aratat vulnerabila, tematoare, franta, zbuciumata, curajoasa, frumoasa, buna. Ca citindu-te, te-am vazut privindu-te in oglinda si, in acelasi timp, mi-ai oferit ocazia sa ma privesc in propria mea oglinda. Si cat de rar se intampla lucrul asta, si ce greu e de multe ori!” (Iulia)

*

Claudia e curajoasă călătoare peste mări şi ţări dar şi către abisurile personale, blogger, fotografă, ghid turistic, antreprenoare şi autoare a unei cărţi de suflet, un autoportret la maturitate, jurnal retrospectiv plin de vulnerabilitate, sensibilitate dar şi de forţă, umor şi tandreţe, cu şi despre un sine uitat sau neglijat, pe care îl regăseşte, reconstruindu-se permanent. Cartea ‘’M-am întors acasă’’ e un ghid ilustrat cu fotografiile proprii prin care Claudia ne invită prietenos să o luăm de mână pentru a parcurge împreună cu ea drumul lung, plin de volute geografice şi hăţişuri emoţionale în care mai-mai să se piardă, pentru a ajunge acasă, la sine. O carte pe care-o citeşti dintr-o suflare si pe care apoi vrei s-o faci cadou tuturor prietenilor tai 🙂 (Luiza)

*

„Am savurat fiecare cuvințel din carte. Scrii atât de sincer, sensibil și profund despre trăirile fiecarui om. Se vede ca ți-ai dăruit inima. Cartea a fost așa o călătorie frumoasă, am râs, plâns, m-am bucurat alături de tine. Deși îmi închipui cât de istovitor poate fi să creezi prin scris, sper să continui să scrii, căci o faci atât de bine încât ce scrii ajunge direct la suflet.” (Cristina)

*

“In sfarsit am facut rost de cartea aceasta pe care mi-o doream de ceva timp! Este o carte care te indeamna la o introspectie personala prin prisma povestii autoarei. Cred ca este foarte usor sa te identifici in povestile enumerate dar este foarte greu sa reusesti sa egalezi nivelul de sinceritate cu tine insuti si mai ales curajul de a face asta. Desprind cateva concluzii ale introspectiei mele: acasa este un sentiment, romanii care sunt intr-o vesnica lupta cu Romania sunt intr-o lupta cu ei insisi, profesia este cea care iti aduce implinire si trebuie aleasa cu grija deoarece iti poate aduce multe satisfactii sau multe suferinte.Intr-o lume atat de superficiala sunt profund si placut surpinsa sa vad valori morale atat de bine definite, sinceritate si curaj.” (Teodora)

*

Așa o încredere am în talentul Claudiei, că am făcut cadou unor oameni dragi câteva exemplare din cartea ei înainte de a o citi. După câteva luni de așteptare, am ajuns să o citesc; este unul dintre cele mai faine cadouri pe care mi le-am făcut. Rareori găsesc într-o carte așa o combinație de frumusețe a scrierii, vulnerabilitate și profunzime. Plus sentimentul de familiaritate fiindcă întrebările mărturisite în și printre rânduri le știu bine, după cum probabil le știm muuulți dintre noi, chiar dacă nu împărtășim și aceleași răspunsuri. O bijuterie de carte!” (Cristina)

*

Dragă cititor, dacă ți-a plăcut cartea, te invit să îmi lași o recenzie pe Goodreads sau îmi poți trimite mie pe email și va fi publicată aici pe site.

——————————————————————————————————

DETALII

Cum arată?

Dimensiuni: 14,5 x 20 cm

230 pagini

25 fotografii color și alb-negru

Coperta față
Copertă spate
Interior 1

ECOURI

This image has an empty alt attribute; its file name is afis-lansare1-1024x576.jpg

Ce s-a mai întâmplat după lansarea cărții?

M-am bucurat că timp de trei luni cartea mea a fost în Top 10 al vânzărilor la Librăria La Două Bufnițe din Timișoara.

Am dat un interviu pentru Radio România Actualități despre carte si alte proiecte. Puteți asculta un fragment aici:

A apărut un articol în ziarul Timișoara.

Am fost invitată la podcast-ul „Walk the talk” în care am povestit despre procesul scrierii cărții și șantierele de reconstrucție interioară pe care le-am descris în carte:

https://www.youtube.com/watch?v=XdfXE8feta4

Am organizat o expoziție cu fotografiile din carte La Casa cu iederă în Timișoara. Cred că ele vin în completarea textului, dar pot spune și o poveste pe cont propriu, poate acea poveste pentru care nu am avut cuvinte. Nu degeaba se spune că o fotografie face cât o mie de cuvinte.

Am fost invitată la emisiunea SELFIE la Tvr Timisoara. A fost o ocazie de a arunca o privire asupra vieții mele, mai ales din ultimii ani de după întoarcerea în România, despre care vorbesc destul de mult și în carte. O puteți urmări aici.

Am avut o expoziție cu fotografiile din carte și încă un proiect foto la BOOKFEST 2022 Timișoara, unde am prezentat și cartea

Am lansat cartea și la București, la Cărturești Carusel, în mai 2022. Deși am fost intimitată de capitală și acest spațiu imens dedicat cărților, a fost o atmosferă caldă, ca între prieteni.

Am fost invitată la emisiunea „Scriitori la microfon” la Radio România Cultural, ce surpriză 🙂

În septembrie 2022 am ținut două ateliere de scris texte autobiografice la festivalul Plai. A fost o ocazie să prezint și o instalație cu fotografii și texte din carte. A fost un prilej de discuții cu mulți oameni.