IMG_2326 copy

Acesta a fost primul meu proiect fotografic în care am combinat două dintre pasiunile mele – fotografia și cititul. Cărțile sunt ceva minunat și nu mi-aș putea închipui o viață fără cărți. Mi-a plăcut dintotdeauna să fiu în preajma cărților, locul meu preferat dintr-o casă este întotdeauna biblioteca.

În cadrul acestui proiect am realizat portrete ale cititorilor, fie portrete clasice sau oameni şi cărţi scoşi din contextul obişnuit al cititului (pentru a arăta că şi cititul ne scoate din lumea noastră obişnuită). Am încercat să abordez oameni cât mai diferiți, prieteni, cunoștințe sau necunoscuți, oameni de pe stradă, scriitori, oameni din mediul literar/artistic, copii sau bunici. Ideea este de a explora universul celorlalti cititori. Cititul este prin definitie o actiune solitară, însă carțile, ce simțim când citim o carte bună, sentimentul pe care-l avem când o carte ne prinde în universul ei, ne leagă pe noi, cititorii.

Acesta este doar un nivel al proiectului. Este și un mic experiment social personal în care am încercat să depășesc timiditatea de a fotografia necunoscuți și alte bariere pe care le simțim de obicei când trebuie să luăm contact cu oameni necunoscuți. Totodata, cred că sunt atâtea povești chiar în mediul nostru apropiat și așa-zis cunoscut, care merită să fie fotografiate și spuse. Nu cred că trebuie să mergem la capătul pământului sau în comunități exotice sau marginalizate pentru a găsi subiecte interesante de fotografiat.

Și nu în ultimul rand, mie întodeauna mi-a plăcut nu numai să citesc, dar şi să vorbesc despre cărţi, să primesc recomandări de cărţi bune, deşi unele cărţi vin la noi doar la momentul potrivit, parcă ne cad în mână, pur şi simplu, pentru a ne scutura sau a ne produce acele revelaţii în urma cărora o carte ne rămâne pentru totdeauna aproape de suflet, ca o persoană importantă din viaţă, cu care ne-am intersectat „întâmplător”. Aşa că scopul acestui proiect este şi de a afla despre cărți bune şi a le împărtăşi cu ceilalţi.

Şi de ce nu, acum când cititul pe internet aproape că a înlocuit cărţile, aş dori să vorbesc prin intermediul fotografiilor cu cititori despre experienţa şi ritualul de a deschide o carte, de a te cufunda în universul ei pagină cu pagină, de a o simţi fizic, palpabil în mână, de a o regăsi pe noptieră, în geantă sau în bibliotecă.

Puteți citi povești din spatele fotografiilor aici și aici care redau surprizele pe care le-am avut fotografiind în cadrul acestui proiect.

Iata și selecția finală de fotografii și povești ale cititorilor:

 Ebook in curand

Proiectul s-a finalizat cu o expoziţie care a fost prezentată în cadrul festivalului Support Art și la Librăria Cărturești în 2014.

 

Toate fotografiile pe care le-am realizat în cadrul acestui proiect 

2 Responses

  1. […] în seamă fotograful. Am si cateva mici proiecte personale, cum ar fi 35 Ways of seeing myself sau Cititorii, despre care puteti citi pe blogul meu.  Si imi place sa […]

  2. […] attention to the photographer. I also have some personal projects, like 35 Ways of Seeing Myself or The Readers; you can find out more about them on my blog. I like to write […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *