Proiecte

Resurse si inspiratie #1. What would you do if you weren’t afraid?

"Ce ai face daca nu ti-ar fi frica?" - vederea ce am primit-o la un workshop o tin pe dulap pentru a raspunde cat mai des la intrebarea aceasta

Am invatat ca atunci cand pornim un proiect personal (as putea sa-i zic chiar vis, daca nu ar suna asa…detasat de realitate) – cum am pornit si eu cu fotografia – avem nevoie de multa hotarare, rabdare, diciplina, puterea de a continua chiar si atunci cand telul pare foarte indepartat si poate nici nu stim prea bine cum arata, iar drumul spre acel tel il ghicim si il improvizam, construindu-l pas cu pas, zi de zi, cu greseli, ocolisuri, renuntari si caderi. Pe acest drum exista multe momente in care totul pare prea greu si nesigur, in care suntem tentati sa abandonam, in care ne indoim de noi insine si de valoarea sau utilitatea proiectului.

Am invatat (si incerc sa-mi amintesc asta tot timpul) ca pana la urma depinde doar de noi insine sa ne ridicam si sa mergem mai departe. Recunosc ca inseamna atat de mult sa avem suport din partea prietenilor si familiei. Insa pe langa asta, gasesc multa inspiratie in carti, bloguri, filme, articole. Din povestile altor artisti, nu neaparat fotografi, vad ca toti s-au confruntat cu aceleasi inceputuri nesigure, cu aceleasi “capcane” pe drum, cu aceleasi oscilatii intre entuziasm si crunta deznadejde.

Asa ca as vrea ca o data pe luna sa scriu un articol in care voi impartasi cu voi sursele mele de inspiratie si motivatie, care sper sa va inspire si pe voi. Pentru aceasta luna am selectat:

– Un interviu cu Mary Jo Bang, care se intituleaza sugestiv “Despre procesul de invatare, auto-disciplina si alegerea drumului mai putin umblat” si care mi-a aratat inca o data ca pentru a fi bun intr-un domeniu (fie ca e fotografie, scris sau medicina) trebuie timp si perseverenta, multa munca si a invata contiuu.

Invata sa privesti

“Daca dorinta (de a fi fotograf, scriitor) este destul de puternica si de persistenta, vei face tot ceea ce trebuie pentru a invata cum sa treci bariera dintre a fi un cititor si a fi un cititor care scrie. Am vazut ca daca lucrezi in mod constant la ceva, ceea ce nu stii incet incet se erodeaza, in timp ce ceea ce stii creste, astfel incat ajungi la un punct in care ai castigat maiestrie in doemniul tau. Ceea ce stii devine ceea ce esti. Stii fotografie si esti un fotograf. Stii sa scrii si esti scriitor.

cartea The Artist’s Way de Julia Cameron, care arata ca de cele mai multe ori piedicile pe care le intampinam daca dorim sa urmam o chemare artistica/creativa, sunt interioare: frica, idei preconcepute, blocaje, limite auto-impuse, spirit de sacrificiu gresit inteles, ignorarea vocii interioare. Unul dintre fragmentele mele preferate  din carte vorbeste despre unul dintre “capcanele” in care cad multi artisti: ” Many artists begin a piece of work, get well along in it, and then find, as they near completion, that the work seels mysteriously drained of merit. It’s no longer worth the trouble. To therapists, this surge of sudden disinterest (It doesn’t matter) is a routine coping device employed to deny pain and ward off vulnerability.”

Mergi impotriva curentului

– un scurt discurs de-a lui Ira Glass care arata ca pentru orice incepator intr-un domeniu artistic exista o diferenta, ca o prapastie, intre ideile din mintea noastra si cum arata ele cand le punem in practica. In fata acestei diferente, de multe ori oamenii renunta, descurajati. Insa numai prin foarte multa munca si exercitiu constant realitatea creatiilor noastre se va ridica la inaltimea viselor si ambitiilor noastre. Nimic care merita nu se dobandeste usor.

– cartea lui Steven Pressfield: The War of Art, care vorbeste despre rezistenta (ca forta negativa interioara) pe care o simtim de cate ori vrem sa realizam ceva ce este important pentru noi, mai ales ceva care implica creativitatea.

“Exista un secret, pe care-l stiu doar scriitorii consacrati, iar scriitorii incepatori nu il cunosc. Secretul este: partea grea nu este scrisul, ci a te aseza la birou ca sa scrii. Iar ceea ce ne impiedica sa ne asezam sa scriem este Rezistenta. Rezistenta pare sa vina din afara noastra. O localizam in soti, sotii, slujbe, sefi, copii. Insa rezistenta nu este un adversar exterior. Rezistenta ia nastere in interior. Este auto-generata si auto-perpetuata. Rezistenta este dusmanul interior.[…] Regula: cu cat mai importanta este o chemare sau o actiune pentru evolutia sufletului nostru, cu atat mai mare va fi rezistenta pe care o simtim cand vrem sa o realizam”

interviul cu Marjane Satrapi, cea care a creat Persepolis, care ne spune cu ironie, dar si sinceritate dezarmanta ce inseamna sa fii artist: 

“Creatia inseamna, stii tu, ca nu ai salariu, nici pensie, si toate chestiile astea. Asa ca daca nu ai siguranta, macar poti avea libertatea.”

Continua sa cauti

– un articol din PhotoMagazine despre “Cele neimportante”:

“Aşa că tinerilor care mă mai întreabă ce să facă pentru a deveni artişti fotografi, le spun următoarele: Lasă aparatul jos! Uită de faptul că vrei să devii artist, uită de aprecierile celor din jur şi de dorinţele tale infantile. Uită că vei ajunge vreodată să vinzi ceva din arta ta sau să ai expoziţii. Uită toate aceste lucruri serioase. Până nu renunţi la asta, nimic special nu se va întâmpla. Magia începe să se petreacă doar în momentul în care nu te mai iei aşa în serios, în momentul în care actul de a fotografia, de a privi, de a înţelege devine plăcere în sine, bucurie în sine. Lasă-te purtat de bucurie, nu de dorinţe.”

 

Si daca tot am vorbit despre “Ce ai face daca nu ti-ar fi frica?” voi raspunde eu prima la intrebarea asta: as dansa mai mult (si as invata sa dansez bine), as face voluntariat, as pleca intr-o calatorie lunga singura, as scrie o carte, as fi mai deschisa cu oamenii, as intra mai des in vorba cu persoane necunoscute pentru a le fotografia (si astfel as realiza cateva din proeictele care stau frumos scrise intr-un carnetel). wow, vad ca deja se aduna destul de multe…
Tu ce ai face daca nu ti-ar fi frica?
Mi-ar place sa stiu :) Daca vrei, poti lasa un comentariu mai jos.

 

 

[green]Inscrie-te la Newsletter[/green]         [blue] Like pagina mea de facebook[/blue]

Please follow and like us:

1 thought on “Resurse si inspiratie #1. What would you do if you weren’t afraid?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *