Ghid / Tourguide

For English go here     EN

 

Cine?

Salut,

Sunt Claudia, fotografă cu talent la scris, țin cursuri și workshopuri, faine (mi s-a zis :) legate de fotografie și creativitate și pe deasupra sunt pasionată de istoriile Timișoarei, orașul meu natal.

Sunt și ghid de turism specializat pe Timișoara, probabil de aceea sunteți aici.

Ce?

În tururile pe care vi le propun se îmbină câte ceva din toate pasiunile mele: atenția la detaliile orașului și frumusețea din cotidian din fotografie, talentul de a spune povești din scris, dragul de a împărtăși cu ceilalți din cursuri, ceva din firea mea geeky și totodată exploratoare căreia îi place să sape prin cărți după poveștile orașului, să cunoască arhitectura, istoria și oamenii vremurilor trecute, dar și să bată la pas cartiere și străzi mai puțin turistice.

Tururile mele nu sunt o lecție de istorie, sau cel puțin nu așa cum ne era predată la școală, cu ani imposibil de reținut și evenimente disparate. Eu cred că ce îți rămâne dintr-un tur sunt poveștile și detaliile vizuale deosebite. Astfel am încercat să concep și eu aceste tururi și m-aș bucura dacă aș reuși să vă transmit ceva din dragostea mea pentru Timișoara. 

Un tur ghidat este ca și cum ai vizita o expoziție în aer liber, iar Timișoara are ce arăta: porți care sunt o adevărată operă de artă a fierarilor și tâmplarilor anonimi, interioare misterioase cu un iz din alte timpuri ale clădirilor istorice, incursiune în arhitectură: baroc, art nouveau, eclectic, cu detalii pe care le-am descoperit prin fotografie, dar și povești, multe povești despre oamenii locului, fie că sunt meșteșugari sau primari, întâmplări și anecdote, pentru a avea o imagine vie a orașului.

 

Pentru cine?

  • Timișoreni care vor să-și descopere orașul (și eu am fost printre cei care, deși locuiesc aici nu am știut mai nimic despre oraș și mi se părea că dacă dai o tură de Centru și Unirii ai terminat cu vizitatul :)
  • Oameni din alte orașe veniți să locuiască în Timișoara și care vor să se împrietenească cu ea
  • Dacă vă vin în vizită prieteni sau rude din străinătate, din alt oraș și vreți să vă mândriți cu orașul în care locuiți
  • Străini get-beget veniți fie la lucru sau în vizită în oraș
  • Un cadou pentru prieteni, dacă doriți să petreceți câteva ore mai altfel în propriul oraș
  • Orice altă idee vă mai trece prin cap :)

Unde, cât, cum?

Un tur de bază constă în 2.30 ore, și poate fi realizat fie în partea centrală a orașului (Cetate) sau în cartierele sale istorice (Fabric, Iosefin, Elisabetin).

De obicei nu fac tururi mai lungi pentru că am observat din experiență că după două ore jumate se atinge o limită de cât poți asculta și umbla și descoperi. Apoi de vreți putem sta la o clătită bănățeană sau la o limo și mai lăsăm poveștile și pe altă dată :)

Prețul este 40 ron/persoană.

Numărul minim de persoane este 5. Sau dacă sunt mai puține persoane, minim 200 ron, împărțit la numărul de persoane.

De obicei nu țin tururi pentru grupuri mai mari de 12 persoane.

La cerere pot realiza tururi personalizate (mai lungi, pe mai multe zone sau tematice).

Contact

claudia.tanasescu@gmail.com

0721387349

 

 

Timișoara în fotografii

Pasiunea mea pentru a descoperi orașul se reflectă și în fotografii. Cam așa ceva veți vedea și la tururi: vezi galerie

Și mai în detaliu, vă voi prezenta și o parte din locuitorii „Poporului de piatră” al Timișoarei

Souvenir

Din partea mea, fiecare participant la tur va primi două vederi mai deosebite cu Timișoara realizate de mine.

De asemenea, dacă doriți să faceți un cadou sau să vă amintiți de oraș, puteți cumpăra calendare realizate de mine cu detalii ale Timișoarei, care la rândul lor pot fi transformate în vederi.